Fontänhuset Göteborg
  • Start
  • Kontakta oss
  • Om oss
    • Metod
    • Berättelser
  • Bli medlem
  • Aktuellt
  • BLI STÖDMEDLEM
  • Studier
  • Social hållbarhet
  • Silverprojektet
  • Fontäntrycket
  • Följ oss!
    • Podcast
    • FACEBOOK
    • INSTAGRAM
    • Vår Youtubekanal

Livet & Kulturen 
Tankar & reflektioner från ett fontänhus

Matkultur i huset

24/5/2022

2 Comments

 
Bild
Under april månad hade köket temadagar om olika länders matkultur. Varje onsdag i april lagade köket mat från länder som Chile, Marocko, Italien och Rumänien. Anledningen till detta är att en del av husets medlemmar har anknytning till de här länderna. Onsdagen den 6 april hade vi Chile som tema. 
Till lunch serverades empanadas som är en sorts piroger som är fyllda med köttfärs och en bit kokt ägg. Empanadas är spanska och kommer av verbet empanar som betyder att panera. Till eftermiddagsfikat serverades bakverk från Chile i form av chilenitas som är småkakor fyllda med dulce de leche (kolakräm) och garnerade med riven kokos. Onsdagen den 13 april hade vi Marocko som tema. Då serverades marockansk kyckling med bulgur som är hela vetekärnor som ångkokats, torkats och sedan krossats.  Onsdagen den 20 april hade vi Italien som tema. Då serverades pastarätten bucatini amatriciana. Den är gjord av stekfläsk, tomatsås, lök, vitlök och pecorino som är en italiensk lagrad fårost. Pastan som serverades till var bucatini som är en tjock spaghettiliknande pasta med ett hål som löper genom mitten. Onsdagen den 27 april hade vi Rumänien som tema. Till lunch serverades ardei umpluţi som är rumänska fyllda paprikor med ris och köttfärs. Paprikorna serverades tillsammans med en kryddstark tomatsås. Som tillbehör till lunchen serverades fasole batuta som är en rumänsk bönröra som görs på torkade vita bönor  och serveras med karamelliserad lök. Som bakverk den dagen fick vi en sorts valnötskakor. Under temadagarna fick vi dessutom lyssna på musik från vart och ett av länderna. Det var kul att få prova på de här maträtterna eftersom jag aldrig hade ätit dem förut.
                                                                       
Lars H
2 Comments
Sara Call
24/5/2022 14:02:42

Så fint att läsa Lars! Jag håller med dig om att det var spännande och mycket gott att få äta dessa maträtter som inte jag heller hade testat förut. Tyckte också att det var ett fint tillfälle att få hela huset engagerat i att förbereda till varje matdag med allt vad det innebar! Hoppas vi gör det igen i framtiden!
Tack för en fin text!
Sara

Reply
Helena
24/5/2022 17:54:42

En härlig månad med massor av ny mat! Fint berättat Lars!

Reply



Leave a Reply.

    Redaktionen

    Här kommer vi löpande att publicera texter skrivna av medlemmar. Bloggen är en plattform för det arbete vi gör i Kreativt Forum, Podcast & Tidningen.

    Arkiv

    Januari 2023
    November 2022
    Oktober 2022
    September 2022
    Juli 2022
    Juni 2022
    Maj 2022
    April 2022
    Mars 2022
    Februari 2022
    December 2021
    September 2021
    Juni 2021
    Maj 2021
    April 2021
    Mars 2021
    Februari 2021
    Januari 2021
    December 2020

    Kategorier

    Alla
    Dikter

Picture
Fontänhuset Göteborg är ett av över 300 Fontänhus i världen. 200 av Fontänhusen är ackrediterade, vi är ett av dessa. Fontänhusen i världen når över 100 000 varje år, i över 30 länder. Fountain House-modellen är en evidensbaserad fungerande rehabiliteringsmetod för människor med psykisk ohälsa.
Picture
www.hiltonfoundation.org
Picture
Stiftelsen Göteborgsfontänen
Andra Långgatan 25

413 28 Göteborg
telefon 031-12 30 01
Picture

Registrerad för F-skatt
Organisationsnummer 857204-2425
Telefon 031-12 30 01
Epost [email protected]
Hemsida www.goteborgsfontanen.se
Picture
Bild
Bild
Photo from blondinrikard
  • Start
  • Kontakta oss
  • Om oss
    • Metod
    • Berättelser
  • Bli medlem
  • Aktuellt
  • BLI STÖDMEDLEM
  • Studier
  • Social hållbarhet
  • Silverprojektet
  • Fontäntrycket
  • Följ oss!
    • Podcast
    • FACEBOOK
    • INSTAGRAM
    • Vår Youtubekanal