Under april månad hade köket temadagar om olika länders matkultur. Varje onsdag i april lagade köket mat från länder som Chile, Marocko, Italien och Rumänien. Anledningen till detta är att en del av husets medlemmar har anknytning till de här länderna. Onsdagen den 6 april hade vi Chile som tema. Till lunch serverades empanadas som är en sorts piroger som är fyllda med köttfärs och en bit kokt ägg. Empanadas är spanska och kommer av verbet empanar som betyder att panera. Till eftermiddagsfikat serverades bakverk från Chile i form av chilenitas som är småkakor fyllda med dulce de leche (kolakräm) och garnerade med riven kokos. Onsdagen den 13 april hade vi Marocko som tema. Då serverades marockansk kyckling med bulgur som är hela vetekärnor som ångkokats, torkats och sedan krossats. Onsdagen den 20 april hade vi Italien som tema. Då serverades pastarätten bucatini amatriciana. Den är gjord av stekfläsk, tomatsås, lök, vitlök och pecorino som är en italiensk lagrad fårost. Pastan som serverades till var bucatini som är en tjock spaghettiliknande pasta med ett hål som löper genom mitten. Onsdagen den 27 april hade vi Rumänien som tema. Till lunch serverades ardei umpluţi som är rumänska fyllda paprikor med ris och köttfärs. Paprikorna serverades tillsammans med en kryddstark tomatsås. Som tillbehör till lunchen serverades fasole batuta som är en rumänsk bönröra som görs på torkade vita bönor och serveras med karamelliserad lök. Som bakverk den dagen fick vi en sorts valnötskakor. Under temadagarna fick vi dessutom lyssna på musik från vart och ett av länderna. Det var kul att få prova på de här maträtterna eftersom jag aldrig hade ätit dem förut.
Lars H
2 Comments
Sara Call
24/5/2022 14:02:42
Så fint att läsa Lars! Jag håller med dig om att det var spännande och mycket gott att få äta dessa maträtter som inte jag heller hade testat förut. Tyckte också att det var ett fint tillfälle att få hela huset engagerat i att förbereda till varje matdag med allt vad det innebar! Hoppas vi gör det igen i framtiden!
Reply
Helena
24/5/2022 17:54:42
En härlig månad med massor av ny mat! Fint berättat Lars!
Reply
Leave a Reply. |
RedaktionenHär kommer vi löpande att publicera texter skrivna av medlemmar. Bloggen är en plattform för det arbete vi gör i Kreativt Forum, Podcast & Tidningen. Arkiv
Januari 2023
Kategorier |
Fontänhuset Göteborg är ett av över 300 Fontänhus i världen. 200 av Fontänhusen är ackrediterade, vi är ett av dessa. Fontänhusen i världen når över 100 000 varje år, i över 30 länder. Fountain House-modellen är en evidensbaserad fungerande rehabiliteringsmetod för människor med psykisk ohälsa.
|
Stiftelsen Göteborgsfontänen
Andra Långgatan 25 413 28 Göteborg |
Registrerad för F-skatt Organisationsnummer 857204-2425 Telefon 031-12 30 01 Epost [email protected] Hemsida www.goteborgsfontanen.se |